دعا
✅پرسش:
چگونه از خداوند، حاجاتمان را درخواست کنیم؟
🌺پاسخ:
قرآن كريم مى فرمايد: أَمَّنْ یُجِیبُ الْمُضْطَرَّ إِذا دَعاهُ وَ یَكْشِفُ السُّوءَ ؛چه كسى است كه اجابت میکند فرد درمانده را هرگاه او را بخواند. (سوره نمل، آیه 62)اذا دعاه يعنى هرگاه خدا را بخواند. نه اينكه ظاهراً خدا را بخواند، ولى باطناً دل به اسباب ظاهرى و عوامل ديگر داشته باشد.
👈میتوان گفت كه شرط اضطرار و صداقت يا حقيقت لازم و ملزوم يكديگرند. زيرا وقتی فرد تنها و تنها خدا را میخواند كه از همه جاى ديگر رانده و درمانده شده است؛ و از طرف دیگر اگر انسان بيچاره و مضطر شد، حقيقتاً و صادقانه روى به خدا می آورد.اين معنا را در آيه 186 از سوره مبارکه بقره نیز مشاهده می کنیم: وَإِذَا سَأَلَكَ عِبَادِي عَنِّي فَإِنِّي قَرِيبٌ أُجِيبُ دَعْوَةَ الدَّاعِ إِذَا دَعَانِ ؛ و چون بندگان من از تو سراغ مرا میگيرند، من نزديكم و دعاى دعا كننده را اجابت میکنم به شرطى كه در دعايش مرا بخواند
✅ مسئلت از خداوند يعنى توجه كامل به خدا و ايمان به علم و قدرت مطلقه او كه اختيار همه چيز و همه كس را در دست دارد.
🔹ويى خداوند میفرمايد، اگر واقعاً مرا و تنها مرا، بدون تكيه بر ديگرى دعوت كرديد، من اجابت میکنم.
💠هنگام دعا باید متوجه باشيم كه دعا به معناى تعيين تكليف براى خدا نيست. علامه جعفری میفرمایند: مسئلت كردن غير از تكليف معين كردن است. در حالت دعا و مسئلت از خداوند بايد همانند تابلوى نقاشى باشيم. زير دست نقاش چيره دست و ماهر، بی حركت و تسليم مطلق در برابر مشيت الهى. هنگام دعا، واقعاً تسليم محض خداوند باشيم.
📌اين حالت تسليم به رشد روحى كمك میكند. بر خلاف تصور عده اى كه فكر میكنند تسليم انسان در برابر خداوند باعث نفى اختيار و اراده میگردد، رابطه بنده با خداوند همانند رابطه نيرو گرفتن كسى است كه به نيرو نيازمند باشد و از كسى كه منبع قدرت و نيرو است درخواست میكند.
🔹بهترين شاهد مدعاى ما به اين كه حالت تسليم محض در برابر خدا بودن باعث قدرتمند شدن انسان میگردد، حالت انبيا عظام الهى است كه ضمن اتكاى به خدا و تسليم او بودن بزرگترين قدرت و شهامت را از خود نشان میدادند. (علامه محمد تقی جعفری، تفسير نهج البلاغه، ج 15، ص 10
🌎 مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی