تفسیر
✅پرسش: منظور از” فی سته ایام ” در آیه 54سوره اعراف چیه،؟6 روز یا 6اوقات؟
🌺پاسخ:
در آیه «إِنَّ رَبَّكُمُ اللّهُ الَّذِي خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضَ فِي سِتَّةِ أَيَّامٍ ثُمَّ اسْتَوَى عَلَى الْعَرْشِ» (اعراف: 7/ 54)
☘ خداوند میفرماید که آسمانها و زمین را در شش یوم، آفرید.
🔷 در این که منظور از «یوم» در این آیه، چه است، میان مفسران، اختلاف نظر است. برخی بر این باور هستند که مراد، وقت و زمان است و برخی بر این باور هستند که مراد، همین روزی است که در میان ما مشهور است.
🖊 با توجه به مفهوم وسيع كلمه “يوم” (روز) و معادل آن در زبانهاى ديگر، پاسخ اين سؤال روشن است، زيرا بسيار مىشود كه “يوم” به معناى “يك دوران” به كار مىرود، خواه اين دوران يك سال باشد يا صد سال يا يك ميليون سال و يا ميلياردها سال، شواهدى كه اين حقيقت را ثابت مىكند و نشان مىدهد يكى از معانى “يوم” همان “دوران” است فراوان است که عبارت است از:
1⃣ در قرآن صدها بار كلمه “يوم” و “ايام” به كار رفته است، و در بسيارى از موارد به معنى شبانه روزى معمول نيست، مثلا تعبير از عالم رستاخيز به “يَوْمَ الْقِيامَةِ” نشان مىدهد كه مجموعه رستاخيز كه دورانى است بسيار طولانى به عنوان “روز قيامت” شمرده شده است، از پارهاى از آيات قرآن استفاده مىشود كه روز رستاخيز و محاسبه اعمال مردم پنجاه هزار سال طول مىكشد (معارج/ 4)
2⃣در متن كتب لغت نيز مىخوانيم كه “يوم” گاهى به مقدار زمان ميان طلوع و غروب آفتاب گفته مىشود و گاهى به مدتى از زمان، هر مقدار بوده باشد.
3⃣در روايات و سخنان پيشوايان دينى نيز كلمه” يوم” به معنى دوران بسيار آمده است، چنان كه امام على (علیه السلام) در نهج البلاغه مىفرمايد: الدهر يومان يوم لك و يوم عليك: ” دنيا براى تو دو روز است، روزى به سود تو است و روزى به زيان تو".
در تفسير البرهان در ذيل همين آيه از تفسير على بن ابراهيم نيز مىخوانيم كه امام فرمود: فِي سِتَّةِ أَيَّامٍ يعنى فى ستة اوقات: ” شش روز يعنى شش وقت و دوران".
4⃣ در گفتگوهاى روزمره و اشعار شعرا در زبانهاى مختلف كلمه يوم و معادل آن نيز به معنى دوران زياد ديده مىشود، مثلا مىگوئيم كره زمين يك روز گداخته و سوزان بود و روز ديگر سرد شد و آثار حيات در آن آشكار گرديد، در حالى كه دوران گداختگى زمين به ميلياردها سال بالغ مىشود.
يا اينكه مىگوئيم يك روز بنى اميه خلافت اسلام را غصب كردند، و روز ديگر بنى عباس، در حالى كه دوران خلافت هر يك به دهها يا صدها سال بالغ مىگردد.